Mbunifu Safari 2014 | --HOME-- | e-mail | 2004 | 2005 | 2007 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2011 | 2012 | 2012 | 2013 | SAFARI NOVEMBER 2013 | tips voor overnachtingsmogelijkheden tanzania

                                    

  

 

 

Mister Salim Said travels to Uholanzi

Op dinsdag 26 maart 2013 is het dan eindelijk zo ver. Salim Said zal met eigen ogen ons "Uholanzi" kunnen aanschouwen !

Al maanden van te voren zijn we al begonnen met het regelen van een Schengen Visum voor onze vriend. De tickets hebben we via cheaptickets.nl geregeld en we laten hem vliegen vanaf Kilimanjaro met Turkish Airlines.

Op deze koude dinsdag-middag trekken wij met zijn viertjes ; Kiboko, Kikobe, Kipanya en Kipara, richting het vliegveld van Brussel.
Toch wel een beetje kriebels in de buik, hopelijk gaat alles goed.

We zijn natuurlijk weer veeeeeeel te vroeg en we drinken nog koffie. Dan opeens telefoon uit Tanzania ?! ... het is Ngayama die wil weten of Salim al gearriveerd is. Iedereen leeft mee.

Ook Salim's nichtje Ruth en haar man komen naar het vliegveld om Salim te verwelkomen.

                       

Dan is eindelijk het moment daar ... :) nog nooit heb ik iemand zo vrolijk en fit uit een vliegtuig zien komen. Ruth vliegt Salim gelijk om de nek en wij zijn uiteraard ook super blij om hem te zien.
We praten nog wat na over hoe het allemaal is gegaan en gaan daarna richting Zuid Limburg. Salim krijgt van ons een warme jas en zijn vakantie kan beginnen :).

Het eerste wat hem opvalt is alle "dode" bomen, hij vraagt zich af hoe dat nu verder moet. Wij vertellen 'm dat deze over een paar weken weer groene blaadjes
zullen krijgen. Ook het snelle rijden op de snelweg is voor hem raar.

Als we thuiskomen is het al vrij laat en we leiden Salim rond in ons huis. Hij maakt kennis met Gizmo, onze kleine terror-kater. Normaal gesproken loopt hij meteen weg
als er een onbekend iemand in huis komt, maar voor Salim heeft hij gelukkig geen angst. Dat is alweer een mooie meevaller.


Woensdag 27 maart 2013.
De volgende ochtend komt Salim de trap af op zijn blote voeten en met een t-shirt aan .... lijkt ons een beetje koud !! Ik zeg hem dat hij beter wat warmers aan kan doen
maar hij wil niet luisteren.
Dan maar voelen ;) ... als hij naar buiten loopt de tuin in (blootsvoets) gaat hij toch naar boven om sokken aan te trekken.
Op zich jammer dat het nog steeds zo koud is, maar voor Salim is dat toch een hele belevenis, dit heeft hij nog nooit zo gevoeld.

Eerst op bezoek bij mijn ouders die het leuk vinden om Salim nu eens in het echt te kunnen ontmoeten, en daarna gaan we samen naar Kaufland om allemaal lekkere dingen te kopen.
Hij is erg onder de indruk van deze grote winkel en we gaan ook nog even naar Fressnapf. Daar hebben we grote lol om de kleine sokjes die ze daar verkopen voor de hondjes.

Na de lunch gaan we op weg naar het huis van Mister Pombe om daar de meegenomen cadeautjes te brengen.
Salim is erg blij om Mister Pombe weer de hand te kunnen schudden
en het is heel leuk om nu ook eindelijk Salim kennis te laten maken met de rest van de familie.
Voor deze eerste dag vinden wij het vandaag goed en gaan terug om samen te koken. De keuken is ook zeer interessant, vooral de afwasmachine.
Ik krijg zelf niet de kans om despullen in de machine te zetten, Salim vindt dat prachtig!

            

 

Donderdag 28 maart 2013.
We trekken in de ochtend richting België maar zoals het ons zo vaak gebeurt raken we daar de weg kwijt.
Onze planning was om Salim vandaag sneeuw te laten zien maar dat plannetje valt in het water. Nu kan Salim Kiboko eens terugpakken voor het kwijtraken van de weg in Ndutu!
We maken vaart want we moeten snel lunchen en om 14.00 uur hebben we een afspraak met Michelle en Rob in het Roda Stadion.
Salim heeft geen enkel vermoeden wat hij gaat zien.
Als we in Brasserie de Gele Kaart aankomen drinken we nog wat samen en vervolgens zegt Michelle dat we het stadion in gaan .......
Salim is stomverbaasd en zijn smile wordt met de minuut groter en groter.
Michelle doet heel veel moeite om Salim een mooie rondleiding te geven en Salim is helemaal overdonderd door alles wat hij ziet. Hij vindt het stadion helemaal geweldig !!
Zelfs voor ons is het erg leuk om het stadion eens op een andere manier te kunnen bekijken.

      

Het is een geweldige middag en "on top of all" krijgt Salim ook nog een mooi shirt kado van Michelle en Rob. Maaaaar Salim laat zich niet kennen en heeft voor Rob een heerlijke fles "Old Cask" meegenomen en voor Michelle een leuke door Halima handgemaakte tas :).

's Avonds thuis op de bank wil hij gelijk alles op Facebook zetten en je ziet hem echt nog nagenieten van deze dag. Dit was een super goed idee, en bij deze wil ik Michelle en Rob natuurlijk ook nogmaals hartelijk bedanken dat zij dit mogelijk gemaakt hebben.

Vrijdag 29 maart 2013.
Barafu wa Uholanzi !!
We zijn vroeg op vandaag …. Want ……het sneeuwt !! Salim staat al om 6 uur samen met Gizmo naar buiten te kijken.
Het zijn mooie dikke sneeuwvlokken.
We gaan naar buiten om foto’s te maken en Salim te laten voelen.
Het is erg leuk om zijn reactie te zien op dit fenomeen, dat voor ons zo gewoon is.

 

Dan ontbijten en op bezoek bij de vreemdelingenpolitie in Heerlen. Bij aankomst van Salim was het nodig een aantal gegevens in te vullen via internet en via de mail kregen wij bericht dat we ons vandaag om 11.00 uur moesten melden.
Dus braaf met alle papieren op naar die Polizei, Salim is aangenaam verrast als hij het bureau ziet. Dat is wel wat anders dan in Afrika! De papieren en het paspoort worden gecontroleerd
en men wenst Salim nog een fijne vakantie toe. Ook krijgen wij een briefkaart mee die we moeten posten zodra Salim vertrokken is, anders krijgen we bezoek van de politie.
Dat zullen we ook maar netjes doen :).

Na dit bezoekje gaan we nog wat shoppen in Heerlen. Salim wil eens kijken voor cadeautjes maar schrikt heel erg van de prijzen hier. Het is ook erg leuk om hem bij de V&D op de roltrap te zien staan!

's Avonds gaan we nog op bezoek bij onze "Quiet Brother" Henk en Marion.

Zaterdag 30 maart 2013.
Ook moet er af en toe eens wat werk verzet worden. We slapen een beetje uit en ik wil nog even stofzuigen, maaaaar daar krijg ik geen kans voor.
Dat wil Salim graag doen, en ik moet bekennen, hij doet het supernetjes. Van mij mag ie blijven !!
Overdag gaan we op zoek naar leuke winkels voor Salim, Action, Zeeman, dit soort zaken. Hij vindt er al een aantal cadeautjes voor zijn family.
Ook de Decathlon valt bij Salim in de smaak, hij vindt het erg leuk om de camping-artikelen te bekijken.
’s Avonds hebben wij een familie diner bij Preuverie Damiaan georganiseerd, zodat Salim met iedereen kennis kan maken.
Het is een hele gezellige avond en we gaan na het eten nog wat drinken en zoeken pas erg laat onze bedjes op !Zondag 31 maart 2013.
Suprise Surprise ... het onverwachte is de grootste prijs :)

De klok is vannacht om gegaan, dit is voor Salim ook even wennen natuurlijk. We zijn redelijk op tijd op vandaag maar onze vakantieganger ligt nog lekker te snurken.

Om 12.30 uur staat de wedstrijd Roda-PSV op het programma en we willen op tijd vertrekken.
Omdat het al richting 10.30 uur gaat willen we hem toch wakker maken, want we willen nog samen ontbijten en hem nog even voorpret gunnen voor de verrassing.

 

      

Als Kiboko hem de kaartjes geeft verschijnt er een ongelofelijk grote Prodent-Smile op zijn gezicht.
Nadat we hem verteld hebben dat de wedstrijd over 2 uur begint wordt hij
nerveus. Hij eet zijn broodjes zonder beleg en schrokt ze naar binnen, daarna naar boven omkleden en zich klaarmaken voor zijn grote wedstrijd.
Ik breng de heren tijdig weg en geniet even van de rust.
's Middags haal ik ze weer op en we vertrekken richting Epen om te gaan eten bij mijn ouders.

Salim is helemaal opgewonden ... hij zegt dat als hij nu zou sterven dat helemaal niet erg zou zijn, hij heeft alles meegemaakt wat hij ooit had kunnen dromen.
Dat is toch super als je iemand zo blij kan maken met iets kleins!
Bij mijn ouders krijgt Salim een halve haan voorgeschoteld en geniet er met volle teugen van. Ook het appelmoes vindt hij heel lekker, dat is ook weer iets nieuws.
Na het eten weer terug naar huis, en Salim lekker laten uitrusten, het is voor hem een leuke, maar ook vermoeiende dag geweest.


Maandag 1 april 2013.
Vandaag is het Paasmaandag en we hebben afgesproken met Cigarette-Sister Gina, TB en Pimbi.

Als TB en Pimbi aankomen hebben ze 3 grote plastic zakken met kleding bij zich.
Dat allemaal voor Salim en het blijkt ook nog precies de goede maat voor hem te zijn. Salim is de koning te rijk :)
Bij ons speelt al door ons hoofd hoe dat allemaal in Arusha te krijgen ... maar eerst met z'n allen op naar Valkenburg. Het is gezellig in het Geulstadje en TB is onze gids vandaag.
We beginnen bij de Wilhelminatoren, nemen de rodelbaan en kijken nog wat rond in het stadje. Daarna gaan we met z'n allen
bowlen en dat vindt Salim ook erg leuk.

Dan beklimmen we nog de hoogste berg van Nederland, het Drielandenpunt. Daarna gaan we door naar Aken om een lekkere (kip)schnitzel te eten.

Het was een hele leuke dag en nog steeds geen seconde spijt van het feit dat we Salim naar Uholanzi gehaald hebben.

                                          

              

Dinsdag 2 april 2013.
Afrikaans Bezoek !
Wij zijn vandaag gastheer en gastvrouw voor het Afrikaans bezoek. Ruthi en haar man komen op bezoek en Salim kan eindelijk weer eens vertrouwd
Swahili praten met iemand. Kiboko en ik zorgen voor het eten en Salim praat volop met het bezoek.
Na het eten praten we nog veel en de tijd gaat snel voorbij. Ruthi vliegt vrijdag ook naar Kili en Salim probeert haar ervan te overtuigen dat ze wat
kleding meeneemt voor hem. Uiteindelijk lukt dit en Ruthi geeft ons nog een tip, gebruik zakken van Blokker die je vacuum kunt zuigen met de stofzuiger,
dan zou je meer ruimte kunnen creeeren, zoiets weten die Afrikanen wel !

Woensdag 3 april 2013.
Salim is erg geïnteresseerd in auto's. We laten Salim de winterbanden van onze auto vervangen voor de zomerbanden, en hij is heel snel klaar.
Ook de auto van Kiboko is niet schoon genoeg volgens Salim en hij gaat aan de slag met zijn grote vriend “de stofzuiger” ; hij doet alles heel netjes
en daar staan we echt van te kijken (voor een Afrikaan).
We besluiten een kijkje te gaan nemen bij de garage van een vriend van Kipara, maar als we in de buurt zijn krijgen we hem niet te pakken.
Dan maar een change of plans ; we gaan winkelen in de Makado in Beek.
Uiteindelijk vinden we hier ook nog wat leuke kleine cadeautjes en ook de zakken van Blokker worden al aangeschaft !
's Avonds naar de Mongool in Duitsland om Salim eens kennis te laten maken met de wokchinees waar iedereen hier zo gek op is.
Het eten is hier inderdaad erg goed en wederom lekker goedkoop in Duitsland ... goed plan van de "Mazagazaga-family" !

 

         

    

 

 

             aan de koffie bij choco in simpelveld ! 

Donderdag 4 april 2013.

Kipara is jarig vandaag !
We hebben afgesproken vandaag de dag door te brengen met Kipara en Kipanya, zij zijn ook al twee keer met Salim op safari geweest en kennenhem ook goed inmiddels.

Eerst wil Kipanya laten zien waar ze vroeger gewerkt heeft, in de dierenwinkel Stelo. Hier verkopen ze voornamelijk reptielen, vogels en knaagdieren.

Als we hier klaar zijn gaan we richting Heerlen want Salim wil graag naar Mediamarkt, ook hier vallen hem de prijzen flink tegen !!

Dan gezellig lunchen bij Choco in Simpelveld en afsluiten met een heerlijke speciale koffie.

 

Na de lunch vertrekken we richting Aken want Kipara moet zijn auto nog afhalen bij de garage. Als dit gebeurd is besluiten we nog naar de Aacher Bend te gaan, dit is een grote kermis in de stad. Salim kijkt er zijn ogen uit.

We maken een rondje in het reuzenrad en bekijken alle attracties.
Als afsluiter nog een suikerspin en we nemen afscheid van Kipara en Kipanya!

   
                                   
                 

 

Vrijdag 5 april 2013.
Vandaag gaan we nog wat sporten. Kiboko maakt zich klaar voor een fietstochtje en ik zelf ga in de ochtend nog wat hardlopen. 
Salim gaat lekker "bankhangen". Hij vindt Kiboko's fiets wel reuze interessant.
We doen ook nog wat familie bezoekjes in de buurt, blijkbaar vindt Salim dit het leukste om te doen.

's avonds gaan we op bezoek bij de Leeftink Family,
alwaar mama Leeftink alweer een heerlijk diner op tafel zet. We doen nog wat spelletjes en het wordt een hele gezellige avond.

Zaterdag 6 april 2013.
's Avonds gaan we eten bij Henk & Marion, samen met onze cigarette-sister. Het eten is heerlijk en het is een gezellig avondje !
Salim krijgt zelfs nog mitumba mee voor Halima.

      Op bezoek bij de family Leeftink !                                 

Zondag 7 april 2013.
Eindelijk mooi weer !! Vandaag gaan we een tochtje maken met de trein. In de middag maken we nog een wandeling door onze eigen Bush op zoek naar dieren.
Later gaan we naar Mister Pombe's family, want Kiboko's zus heeft een avondje gourmetten georganiseerd.
We willen dit ook graag een keer met Salim doen, omdat dit ook iets typisch is voor ons Nederlanders.

Maandag 8 april 2013.
Vandaag een bezoekje aan ons eigen Gaia National Park. We hebben in de ochtend met Kipanya, Kipara en Pimbi afgesproken om met hun samen het Gaia Park te bezoeken.


Het is leuk om te zien dat de dieren die voor ons zo gewoon zijn heel interessant zijn voor Salim. Zo maakt hij foto’s van een ezel, van schapen en varkens. Ook de roofvogelshow vindt hij erg leuk !
De dag vliegt voorbij en we moeten nog eten, we besluiten bij de lokale snackbar een frietje te halen, zo kan Salim ook eens kennis maken met onze Nederlandse kroketjes.

 


Na het eten op naar onze overburen, de familie Schoonbrood. Zij vinden het leuk om deze Afrikaan te ontmoeten, en het is een heel gezellige avond. We praten honderduit over onze reizen en Salim vraagt waarom zij niet ook eens naar Afrika komen?
Er verschijnt meteen een glinstering in de ogen van Remco …. (*wordt vervolgd ;))Deze ontmoeting resulteert uiteindelijk in de "Watafiti Safari" van November 2013.

                                                 

 

                                     Familie Schoonbrood

Dinsdag 9 april 2013.
Na het ontbijt vertrekken we richting Landgraaf want we willen Salim nog Snowworld laten zien.
Als we hier uitgekeken zijn gaan we op bezoek bij Nico en Toos, zij zijn ook Tanzania-liefhebbers en hebben ons uitgenodigd.
's Avonds komen Kipara en Kipanya bij ons eten en ze hebben de notebook bij zich die we allemaal samen gekocht hebben.
(Ujamaa ;))
We leggen Salim uit hoe het allemaal werkt en we testen of Skype het doet. Het zou leuk zijn op deze manier contact te kunnen houden.

 

                                                                                                   

         

Woensdag 10 april 2013.
Geen uitstapjes meer vandaag helaas. Alles staat in het teken van afscheid nemen.
Eerst op bezoek bij de family in Epen en daarna naar huis. We verzamelen alle spullen en starten met inpakken.
De plastic zakken van Blokker zijn een perfecte uitkomst voor al die Mitumba die Salim nog moet inpakken.
We zijn de hele middag bezig en ik zet alle foto's en film voor hem op dvd voor thuis, dat zijn er nogal wat !
's Avonds komt de hele family nog op bezoek om afscheid te nemen. Het is een gezellige avond en volgens mij heeft iedereen Salim in zijn hart gesloten!

Donderdag 11 april 2013.
Het is alweer vroeg dag vandaag en we vertrekken om 7 uur samen met Kipara en Kipanya richting Brussels Airport om onze Afrikaanse vriend op het vliegtuig te zetten.
Onze overburen komen ook om Salim uit te zwaaien, dat is erg leuk !
De reis naar Brussel verloopt perfect en het moment van afscheid komt steeds dichterbij.
We helpen nog mee met inchecken (precies 40 kg!!) en nemen bij de douane afscheid. Dit zijn de minder leuke momenten.
Met 1 persoon minder vertrekken we dan weer richting Zuiden, maar met een voldaan gevoel. 
  
 

 

Laatste wijziging op: 12-04-2014 18:38