Mbunifu Safari 2014 | --HOME-- | e-mail | 2004 | 2005 | 2007 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2011 | 2012 | 2012 | 2013 | SAFARI NOVEMBER 2013 | tips voor overnachtingsmogelijkheden tanzania

 

Ruaha Safari Oktober 2012

 

Op 1 Oktober is het alweer zo ver, we vertrekken alweer voor onze zoveelste safari in Tanzania.
Deze keer is het vertrek vanaf Brussel en we hebben een park & fly arrangement geboekt bij Van der Valk Airport. Dus we gaan goed uitgerust op pad.

Ons vliegtuig vertrekt in de ochtend om 07.25u dus we moeten al vroeg uit de veren. Onze vluchten verlopen prima en zelfs het uurtje overstappen in Zurich gaat zonder probleem.
Dat was de vorige keer wel anders !

Als we 's avonds aankomen staat er al een heel welkomscomite voor ons klaar op Julius Nyerere Airport in Dar. Het zijn Salim, Fuhara en Mwakalundwa.
 

Pugu Hills @ Dar es Salaam. Prachtig uitzicht over de stad en heerlijk rustig gelegen.


We besluiten voor onze eerste nacht naar Pugu Hills te gaan. Het is niet al te ver van het vliegveld en we hebben op de website gezien dat het erg mooi is daar. Ze hebben een mooi terras waar je uitzicht heb over de stad Dar es Salaam en het is er inderdaad heerlijk rustig. We besluiten nog een frietje met mayo te eten en nog even te kletsen met onze vrienden. 
Maar dan slaat de vermoeidheid toe en vertrekken we naar ons nestje.

Het ontbijt bij Pugu is ook prima, ze bieden zelfs kaas aan :) 
En alweer mooi op tijd (zoals wij mzungu dat graag zien) arriveren Salim en Fuhara.

Dan is het op naar Iringa voor een tussen - overnachting en daarna door naar Ruaha National Park voor de kampeer safari.

                                                                                                                                                

Het is een lange rit naar Iringa, we rijden via Morogoro, Mikumi naar Iringa. Als we in Iringa aankomen is het al erg laat, donker en erg koud. We moeten even zoeken naar de
accommodatie maar als we aankomen bij Bwawani Guesthouse is dat niet echt een goede plek om te overnachten. Het is meer iets van een lokale bar/bordeel-achtig iets.
We voelen ons in elk geval niet erg veilig hier.
We rijden terug naar het centrum van Iringa en besluiten bij het Kalenga Motel te overnachten.
Dit hotel is ook echt typisch Afrikaans. Als je op hun website kijkt, dan lijkt het meer dan dat het werkelijk is. Maar de kamers zijn goed als je een nachtje wil blijven.
We gaan aan de overkant van het hotel nog even wat eten. Maar het duurt ontzettend lang allemaal (zeker als je honger hebt!).
En als je dan ook nog een bordje met kip en rijst uit de keuken ziet komen en ze stoppen het in een magnetron om het op te warmen dan breekt ons de klomp.
Maar goed onze maagjes zijn weer gevuld en we kunnen nog even de laatste nacht veilig in een bedje slapen .... dat is morgen wel anders!


                  onze "African Heart" tent

De route naar Iringa is prachtig, maar ook zeer gevaarlijk om te rijden. Op de route kom je langs de weg enorm veel bussen en vrachtauto's tegen die een ongeluk gehad hebben
en die daar nog steeds liggen. Het is wel een teken dat je hier zeer goed op moet passen. De bussen rijden hier echt als gekken, inhalen in bochten, hard rijden (en vaak onder invloed van drank).
Daarbij rijden ze ook nog eens met "ouwe kroam". Maar we overleven het en we komen lekker vroeg in de middag aan bij de ingang van Ruaha National Park.

Het koude Iringa heeft inmiddels plaats gemaakt voor het broeierig warme Ruaha.
Na het invullen van de papieren rijden we het park in om onze campingspot voor de komende 3 nachten te gaan zoeken.

          
Het landschap is weer heel anders als andere parken. Bij de ingang is er een brug waar veel hippo's liggen uit te buiken. Het is een prachtig uitzicht en we besluiten hier te picknicken. Dan is het op naar de campsite en werken geblazen !

De campsite is heerlijk rustig, er zijn douches en toiletten die echt helemaal nieuw zijn. En het voordeel ze zijn schoon en helemaal voor ons zelf. We checken of er water in de tanks
zit en dat is zo; mooi dat is alvast een meevaller :).
We hebben grotere tenten gevraagd bij African Heart en dit blijkt voor ons een goede tussen-oplossing te zijn voor het kamperen. Het is wel fijn als je een tent hebt die wat meer ruimte heeft
en waar je in kunt staan.                       

Na het opzetten van de tenten gaan we nog even op safari. Het is wel vervelend dat we die arme Fuhara helemaal alleen moeten achterlaten. De enige plek die hij heeft om te vluchten voor
wilde beesten zijn de douche/toilet-units.
We genieten nog even van de vele olifanten die je hier ziet en keren weer terug naar onze "Chef de Cuisine".
Hij heeft lekker gekookt; soep, vis met aardappels en groente en als toetje wat fruit.

De bush is vermoeiend en we gaan op zoek naar ons tentje. Fuhara slaapt in de auto en Salim in zijn tentje (waar hij zijn auto mooi voor geparkeerd heeft staan die slimmerik).
Wij slapen in een tentje een stuk verder weg onder een boom.
Je hoort hyena's en leeuwen en het lijkt soms of ze heel dichtbij zijn. Dan horen we gekraak in de struiken en er blijkt een olifant naast onze tent te staan die lekker staat te eten.
Echt geweldig ! Dit is nu echt genieten.

               

De volgende ochtend staan we vroeg op. Het wordt hier al rond 05.00u licht en de dieren hier maken je wel wakker. Veel vogels, maar ook de bavianen zijn al rond aan het rennen.
We gaan op ons gemak lekker ontbijten en we besluiten het deze safari rustig aan te doen. We willen nu wat meer genieten van de omgeving en niet racen door het park op zoek naar alle
dieren.
Na het ontbijt gaan we nog even op safari en we komen in Tsee Tsee gebied .... Ooooooh Jamani .... we moeten hier weg !! Dat is echt niet aangenaam hoe die beesten je achtervolgen.
Dan lekker lunchen en we gaan ons even douchen ... het is nu middag en dan het water is nu heerlijk warm.
Inmiddels is er ook een groepje van 4 Italianen gearriveerd die hun tentje opgezet hebben. Zij gaan nog even op safari en als ze terugkomen hebben wij ons avondeten al achter de kiezen.
We zien ze in het donker zoeken met hun zaklampen ... wij denken dat ze hun tent niet meer kunnen vinden, maar wat blijkt; ze zijn op zoek naar brandhout om een kampvuur te maken !
En dat allemaal in het donker. Een geweldig schouwspel om ze daar bezig te zien, Salim zegt, het lijken net mieren, ze blijven maar bezig. Helemaal lachen is het als een van hen in de
boom klimt en probeert de schors van een boom te trekken.
Het wordt dus helemaal niks met het vuur en de Italianen besluiten om hun tent in te kruipen. We hebben wel nog eens goed kunnen lachen !!
 

                               

We gaan de volgende ochtend weer op safari en zien nog leeuwen en wederom vele olifanten. Ook de kudu komt hier veel voor, dat is weer wat nieuws voor ons.
Normaal gesproken kun je een full day game drive doen, maar wij vinden het vervelend als we Fuhara zo lang alleen moeten laten, dus we gaan weer lunchen op de campsite.
Op de campsite zelf zie je ook veel dieren, olifanten wandelen voorbij, we hebben een giraffe op het terrein en in de boom waar Salim onder slaapt, slapen ook de bavianen.
We zijn dus niet alleen ! Als ik rustig naar de olifanten zit te kijken hoor ik achter me een vreemd geluid, het zijn twee wrattenzwijntjes en ze zitten vlak achter me.
Echt superleuk om die beesten van zo dichtbij te bekijken. Als je rustig blijft komen de dieren vanzelf dichtbij.
Deze nacht geen olifanten, alleen het gebrul van leeuwen in de nacht.

De volgende ochtend is onze laatste ochtend-gamedrive. Qua dieren hebben we niet veel diversiteit gezien, maar we hebben ook niet echt veel moeite ervoor gedaan.
Als we terugkomen op de campsite zijn er nog andere gasten aangekomen, ze zijn bezig hun tentje op te zetten op de plek waar de Italianen eerder stonden.
Het is ontzettend warm en we besluiten na de lunch te ontsnappen aan de warmte door naar de olifanten te rijden .... daar stonden veel bomen en we willen daar
nog even lekker genieten van de natuur.
Als we net bij het olifanten-bos gearriveerd zijn krijgt Salim een telefoontje. Hij zegt we moeten terug, er is een leeuw bij Fuhara op de campsite.
Wij geloven hem eerst niet, maar het blijkt toch ernst te zijn. Fuhara heeft naar het hoofdkantoor van African Heart gebeld en daar gezegd dat er een leeuw zat
en dat we zo snel mogelijk moesten komen.
En zo kwam het dat wij gingen racen door de bush! Enigszins nerveus waren we toch wel (nog steeds in ons achterhoofd dat Salim ons voor de gek hield).
Na een paar minuten alweer telefoon van Moses, of we al terug waren ... "Tunarudi" roept Salim, nu weet ik dat het ernst is !
En als we dan arriveren staat Fuhara daar onder zijn boom te wachten. We vragen waar de leeuw dan nu zit, maar blijkbaar is hij alweer weg.
Het verhaal was : Fuhara stond te koken en zag opeens aan de overkant een leeuw naar hem kijken. Gelukkig waren die twee andere gasten nog aanwezig, dus hij is
naar hun toe gelopen en heeft gevraagd of hij mocht bellen (zijn mobiel was leeg). Toen heeft hij Moses gebeld in Arusha en die heeft ons weer gebeld.
De twee andere gasten hebben de leeuw ook gezien en lopen wat nerveus rond op de campsite. We knopen een gesprek aan en wat blijkt het zijn ook Limburgers,
ze komen uit Venlo.
Ze maken zich zorgen en willen dat er een ranger komt voor de nacht, maar wij hebben ze al gezegd dat dat niet zal gebeuren.
Ze hebben al gebeld met de rangers-post en die zeiden dat ze wel iets zouden regelen. Maar wij weten al dat Tanzanianen nooit réchtstreeks nee zeggen ;).

                                                  
In elk geval: onze "Chef de Cuisine" voelde zich weer veilig.
We gaan dus maar niet meer weg en brengen de tijd samen door op de campsite.

Het is volle maan, dus het wordt niet echt donker deze nacht. En dan gebeurt het .... rond middernacht een hoop gekraak en andere geluiden. Het begint met een olifant,
maar het worden er steeds meer.
Ik heb mijn lenzen niet in, dus ik zie alleen maar schaduwen. Maar horen doe je ze ! Je voelt je wel erg klein als je zo'n groep olifanten naast je tent hebt staan.
Volgens Kiboko zijn het er een stuk of 8, ook met kleintjes erbij.
Hij zegt: sms Salim !! Hij moet komen. Dus ik sms "kiboko anaogopa, njoo" ... maar als ik bezig ben beginnen een paar van die olifanten te trompetteren.
OMG !! Snel die telefoon onder de dekens en op send drukken...
Ik zet de telefoon snel op silent voor het geval dat hij iets terug zou sturen en de olifanten op hol slaan.
Na een uurtje trekken ze langzaam weg ... maar geen spoor van onze grote vriend Salim. Het enige wat ik die nacht nog terug krijg is : "kweli" (is het waar?)                                                                                                                              

Genieten van de mooie natuur in Ruaha National Park.

Angalia Tented Camp in Mikumi De volgende ochtend heeft hij (Salim) een big smile. Enne ... goed geslapen? vraagt hij en hij heeft de grootste lol. Het waren hachelijke uurtjes, maar het schijnt dat hij wel de tent uit is geweest en heeft gekeken, maar dat het niet gevaarlijk was. (Tsja, dat moeten we dan maar geloven :P) Thanks for the rescue.
We praten nog even wat na en dan is het tijd om de tenten weer af te breken.
Als we alles weer netjes hebben opgeruimd en de campsite ziet er weer uit alsof er nooit iemand geweest is maken we ons op voor het vertrek.

Ons besluit is om niet helemaal terug te rijden naar Iringa, maar de tussenstop in Mikumi te doen. Dat is ongeveer halverwege en dat is toch een stuk aangenamer.

Eenmaal aangekomen @ Mikumi gaan we op zoek naar een overnachtingsmogelijkheid.
Eerst gaan we kijken bij Genesis en daarna Tan Swiss. Bij Tan Swiss zijn ze bezig met een verbouwing aan het restaurant, dus is een beetje druk. Bij Genesis
krijgen we geen goedkope kamer meer ... dus gaan we verder zoeken.
Dan tipt iemand onderweg ons voor Angalia Tented Camp.                                  

We gaan eens kijken,
en het ziet er prima uit. Het zijn volledig ingerichte tenten en met een ruime douche en toilet. Erg mooi dus op naar het restaurant voor prijsonderhandelingen ;).
We komen uit op een mooie prijs waar ook ons avond-eten, ontbijt en lunchpakket voor de volgende dag in zit.
Angalia ligt niet aan de grote weg, dus het is hier heerlijk rustig. Dat is wel een voordeel.
De andere gasten zijn bijna allemaal Italianen. We eten gezellig samen en het is leuk dat Fuhara ook weer wat beter is in zijn Engels zodat we hem ook wat
meer in de gesprekken kunnen betrekken.


De volgende ochtend is het op naar het drukke Dar es Salaam helaas. De safari is alweer veel te snel voorbij gegaan. Ik had best nog een weekje in de bush
van Ruaha kunnen blijven.
We komen rond de middag aan in Dar en we krijgen telefoon van Ngayama, hij vraagt of we elkaar in de stad kunnen ontmoeten. Uiteraard doen we dat!
Maar helaas hebben we niet al te veel tijd, we moeten op zoek naar ons hotel, en Salim en Fuhara moeten doorrijden om de stad Dar al achter zich te laten,
zodat ze morgen redelijk op tijd terug in Arusha zijn.

We kiezen voor Triniti Guesthouse en het ligt op de grens van Msasani/Oysterbay. Het is een leuke accommodatie en de kamers zijn prima in orde.
Het klopt wel dat hun website meer verwachtingen schept dan dat ze uiteindelijk waar maken.
We doen het verder rustig aan en gaan nog een heerlijk vers visje eten in het restaurant. We gaan eens brainstormen over onze verdere plannen.
Ngayama belt en vraagt of we morgen bij hem komen eten. Dat vinden we prima natuurlijk, leuk om weer eens bij te kletsen.

De volgende ochtend stuurt Ngayama ons een familielid met zijn auto, zodat we de stad kunnen doorkruisen zo veel we willen. We kennen hem al van
facebook, het is Benja. Hij heeft instructies gekregen dat wij uit een koud land komen, want als je de auto in stapt is het net een frigo.
We gaan eerst even wat shoppen bij Milimani en brengen daarna nog een bezoek aan het nieuwe kantoor van Vodacom, waar Ngayama nu per 1 oktober is begonnen.
Deze kantoren lijken precies op onze kantoren ... het lijkt in niets op de plek waar hij voorheen werkte op een overheidskantoor.
Hij is er duidelijk goed op vooruit gegaan, en dat zie je, hij straalt helemaal !

Na het shoppen gaan we nog even terug naar het hotel om ons op te frissen en vertrekken rond een uur of 16.30u naar Milimani om Ngayama op te halen, dan rijden
we met hem mee naar het huis.
We maken er een gezellige avond van en het wordt zoals gewoonlijk weer lekker laat ;).
   

 

We besluiten ons laatste gedeelte van de vakantie lekker te gaan relaxen ... en we googelen wat op leuke strandaccommodaties. We komen uit bij Kijiji Beach Resort in Kigamboni. De volgende ochtend komt de frigo weer voorrijden om ons daar heen te brengen. Het is niet ver van waar Triniti ligt, maar je moet met ferry oversteken om daar te komen. Als we bij Kijiji aankomen ziet het er werkelijk prachtig verzorgd uit. Hun website maakt het zeker waar ! We spreken met Benji af dat we hier wel een paar dagen zullen blijven en dat we contact zullen houden. Het eten is hier voortreffelijk, het personeel vriendelijk en het strand prachtig en schoon.

Alleen jammer dat je hier niet zo veilig rond kunt wandelen zoals bijvoorbeeld bij Ushongo ... je moet toch steeds goed op je tellen passen, en niet in het donker langs het strand gaan wandelen.

                  Kijiji Beach Resort in Kigamboni, Dar es Salaam     Kijiji Beach Resort in Dar es Salaam, Kigamboni

Voor onze laatste nacht willen we graag in Mediterraneo overnachten,
dan kunnen we daar de Matongo family ook uitnodigen voor een etentje van onze kant.
We hebben nog een gezellige laatste avond met de Matongo's en de volgende dag staat de terugreis alweer op ons programma.
We vliegen 's avonds en we hebben gekozen voor Mediterraneo zodat we nog lekker kunnen lunchen daar en heerlijk kunnen loungen op het prachtig mooie terras. Zo gaan we heerlijk uitgerust weer terug naar huis :). Helaas kunnen we Ngayama niet ontmoeten want hij moet plotseling met zijn jongste zoon naar het ziekenhuis.

En zo gebeurt het alweer....de frigo staat netjes op tijd voor de deur om ons weer af te zetten bij Julius Nyerere Airport.
En morgen  ..... morgen hebben we het weer koud :(.                                 
                Kijiji Beach Resort @ Sunset                Onze afscheids-cocktail in Mediterraneo, Dar es Salaam                                                                  

Het mooie en schone strand bij Kijiji Beach Resort, Kigamboni, Dar

 

 

 

 

 
Laatste wijziging op: 12-04-2014 13:09