Mbunifu Safari 2014 | --HOME-- | e-mail | 2004 | 2005 | 2007 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2011 | 2012 | 2012 | 2013 | SAFARI NOVEMBER 2013 | tips voor overnachtingsmogelijkheden tanzania

Januari 2011
Fly In Safari naar Selous & Kustgebied 

15 januari 2011


We vertrekken vroeg in de ochtend met Swissair voor eindbestemming Dar.

In Zurich hebben we een uurtje om over te stappen, want naar ons idee eigelijk wel prima was.

Maar het blijkt toch behoorlijk rennen te zijn om deze overstap te halen !!
De vliegtuigen van Swiss zijn ruim, goed eten en er is voldoende entertainment. 

 

 

uitzicht sleep in hotel dar es salaam  

 

 

Als we aankomen op het vliegveld worden we door onze vriend Ngayama afgehaald. 
We zijn blij om elkaar weer te ontmoeten, en hij brengt ons naar het
Sleep Inn Hotel, dat wij geboekt hadden.
Het hotel doet bij aankomst erg donker aan, en de ontvangst is niet echt vriendelijk te noemen. De kamers zijn erg eenvoudig.
Maar goed, het is maar voor een nachtje.
We vragen of er een bar is, zodat we met Ngayama nog even wat kunnen drinken, maar dat hebben ze helaas niet.
De warmte overvalt ons nogal, en we besluiten de airco op de kamer aan te zetten, en uit te gaan rusten van de vlucht.

                                        

 

16 januari 2011 - Fly in safari naar Selous

De eerste dag in ons geliefde Bongoland begint al goed. Het is even zoeken naar de ontbijtzaal, en als we hem gevonden hebben ziet het er erg verlaten uit. We komen er rond 06.30u binnen en dat is het tijdstip waarop ook het ontbijt geopend zou zijn.
We kijken wat rond, en ik besluit warm water te nemen voor koffie, maar dit is lauw. Ik laat het maar liever staan.
Als we zo zitten te kijken loopt er een muis over het buffet. Het is 06.45u als er een medewerker op blote voeten uit de keuken komt en het ontbijt klaar wil gaan zetten.
De taxi zou ons om 07.00u ophalen, en we besluiten zonder ontbijt op pad te gaan. 

(Zelfs geen schaal met fruit hier, zodat je nog wat mee zou kunnen nemen).

Wij zouden dit hotel niet aanbevelen. De dame aan de receptie hangt nog steeds even verveeld in haar stoel en we moeten te taxi blijkbaar bij haar betalen.
De taxichauffeur is in elk geval al heel wat spraakzamer, en brengt ons naar het Domestic Airport voor de vlucht naar Selous met Coastal Aviation.


We hoeven hier alleen maar onze namen te noemen en plaats te nemen in het halletje. De warmte is echt niet meer normaal, we moeten er echt aan wennen.
Dan wordt er omgeroepen voor de mensen voor Selous en wij maken ons op voor vertrek met het vliegtuigje. Er gaan 13 mensen mee, eentje moet voor bij de piloot zitten.Het is leuk om een keer mee te maken, en zeker de landing op Selous is geweldig. Je landt gewoon midden in de natuur !

Mtmere Airstrip (deze ligt vlakbij Selous River Camp) is op het moment buiten gebruik, dus we landen op Siwandu Airstrip.
Siwandu ligt ongeveer een uurtje rijden van het camp, en meteen een goede gelegenheid om wat van Selous te zien.
We kletsen wat met Kenny, en vertellen hem dat we al vaker in Tanzania geweest zijn.
Hij is een hele aardige en vooral rustige jongen.

 
    Selous       


    Geweldig ! Safari in een open auto ...              

 

17 Januari 2011

Vandaag een full day game drive. Het ontbijt op het camp is goed en de mensen zijn erg vriendelijk. We gaan op safari met een open auto samen met driver Saidi en gids Kajanda.
Safari in zo'n open auto is veel leuker, want je hebt het gevoel en veel dichter bij te zijn. Echt een aanrader ! Kajanda is een echte kletskous, en probeert me de hele tijd Swahili woordjes te leren. We zien leeuwen van dichtbij en het leukste van de hele dag vinden we nog de lunch.

We parkeren de auto en hebben tafels/stoelen bij ons. Als we alles aan het klaarzetten zijn zien we in de verte olifanten naderen. Ze komen dichterbij en het is gewoon geweldig om hier zo te zitten met zo'n uitzicht ! Gelukkig veranderen ze opeens van richting zodat we toch nog een tijdje kunnen blijven zitten. We nemen een lekkere lange lunch en kletsen wat met de jongens. We zijn al eens in Selous geweest en hoeven dus niet krampachtig op zoek naar alle beesten, we zien wel wat we tegenkomen. Het is gewoon genieten van de omgeving en relaxen voor ons.
's Avonds aan de bar kletsen we wat met Kenny en Katie, zij zijn heel aardig en hebben ongeveer hetzelfde idee over het leven als wij. Erg knap wat ze hier allemaal voor elkaar gekregen hebben, en dat op zo een jonge leeftijd. Respect !

   Lunchen met olifanten op de achtergrond !!   

 

18 Januari 2011 - Het filmen van het leeuwenpaar

Vandaag weer een full day gamedrive. Weer op pad met Kajanda en Saidi dus.
We komen opeens een stel leeuwen tegen. Volgens Kajanda een mating couple. We besluiten om een tijdje te blijven staan om te zien of dit ook zo is.
Dan worden ze wakker, en de leeuw gaat op de leeuwin af. Het gebrul wat volgt gaat door merg en been!! We hadden dit ook al eens in de Serengeti gezien, maar het blijft prachtig.
Als we daarna een tijdje aan het rijden zijn vraagt Kajanda of hij het filmpje van de leeuwen mag zien, ik zoek op mijn camera maar ik zie alleen de vloer van de auto.

Blijkbaar heb ik twee keer op de knop gedrukt en dacht ik dat ik de leeuwen filmde, maar ben begonnen met filmen toen ik de camera neerlegde. Oh my god, dat is toch wel erg blond¨.
We besluiten na de lunch op de terugweg de leeuwen weer op te zoeken, omdat ze het toch wel vaker doen op een dag. Als we ze gevonden hebben staan we een dik half uur te wachten, maar het is zo warm dat het voor ons niet uit te houden is, en ik denk voor de leeuwen ook te warm om het nog eens te doen. Helaas dus geen filmpje!

19 Januari 2011 - Walking @ the Bush

Voor vandaag staat er een walkingsafari op. We gaan deze samen met Kenny doen.
Normaal gesproken begint deze walkingsafari voor iedereen altijd standaard bij Mtmere Airstrip,
maar Kenny vindt deze wandeling erg saai en je ziet er blijkbaar maar weinig dieren.
Hij besluit eens wat anders te gaan proberen.
We krijgen een gewapende ranger mee bij de poort en we rijden verder Selous in. We parkeren de auto in de bosjes, en besluiten van daar uit te gaan wandelen. Deze wandelsafari is veel leuker dan die in Arusha bijvoorbeeld, omdat je weet dat er veel wilde dieren kunnen zitten.
Het is een leuke route en we zien de kibokos en de krokodillen bij het water. De geluiden zijn echt prachtig.
Selous is net wat minder toeristisch dan de andere (noordelijke) parken, en daardoor heerlijk rustig.
Je kunt hier nog genieten van de stilte, maar ook van de prachtige dierengeluiden. Magnifiek !!

     
                                                    op wandelsafari met Kenny van Selous River Camp

                                                   genietend van de geluiden van de selous

 

               als bewijs .... een foto van de

           De Wild Dog of Selous 

We krijgen nog een heerlijke lunch en daarna is het inpakken geblazen, want s middags vertrekt onze vlucht weer terug naar Dar.
Als we in de buurt van de airstrip komen zien we opeens nog een stel wilde honden ! Echt super, want hier staat Selous bekend om.
Prachtig om deze op de valreep nog te zien.
Als het vliegtuig aankomt stappen er alleen nieuwe gasten uit, en wij zijn de enige die hier instappen.
We nemen plaats vlak achter de piloot en hij vertelt ons dat we nog 2 low level vluchten maken naar andere airstrips om daar nog andere gasten op te pikken.

Ik zweet echt peentjes, het uitzicht is prachtig, maar ik ben zoooo ziek. Ik ben zo blij als we eindelijk in Dar landen en ik voorlopig niet meer hoef te vliegen. Ngayama komt ons afhalen en hij brengt ons naar het hotel de Gates of Paradise.
We gaan eens kijken of dit goed bevalt. Bij aankomst worden we al heel vriendelijk ontvangen, en we krijgen een kamer te zien. Alles ziet er perfect uit.
Het hotel is schoon, mooi ingericht en heeft vriendelijk personeel.
Er is een bar waar je ook nog hapjes kunt bestellen, en een restaurant zit er ook bij. (Hebben wij geen gebruik van gemaakt).

We besluiten voor twee nachten hier te blijven, en Ngayama belt zijn vriend die de auto langs zou komen brengen. Deze arriveert vrij laat (African time) maar de auto ziet er prima uit.
We besluiten een deal met hem te maken en nadat alles geregeld is gaan we vermoeid naar bedje toe. Morgen is weer een nieuwe dag.
                  

 

20 Januari 2011 - Dinner @ the Matongo's

Vandaag ontmoeten we Samuel Mwakalundwa, de oom van Sarah. Hij gaat als een soort van gids met ons mee op safari, aangezien we weer eens helemaal onvoorbereid zijn en nergens de weg weten.
We gaan de stad in om wat inkopen te doen voor de safari, en we bezoeken nog het MakumbushoVillage Museum. Ook moeten we nog de airco van de auto laten bijvullen. Als we bij de "fundi" zijn duikt Ngayama alweer eens vanuit het niets op om te kijken of alles wel goed gaat.
(Hij begint ook al een echt Westers Stresskoppie te worden ;))
Bij Kawe Beach Club eten we nog heerlijke verse vis en tegen de middag keren we weer terug naar het hotel. Voor de avond zijn we uitgenodigd bij de Matongo's en Sam haalt ons op. Het is een hele gezellige avond, en de game cube die we gekregen hadden van Math Scholtes word geïnstalleerd en hij werkt perfect. Ibra vindt het helemaal geweldig en het wordt moeilijk om die nog naar bed te krijgen. Het is gezellig, we eten allemaal samen en het gaat er relaxt aan toe deze keer. Het wordt alweer zeer laat (het is hier zo warm dat je dat helemaal niet in de gaten hebt), en Sam brengt ons weer veilig terug naar de Gates of Paradise. We gaan met een tevreden gevoel naar bed.

 
     

21 Januari 2011 - Op Safari met Mwaka & CO

 

Vandaag vertrekken we richting Bagamoyo.

Via een huisarts uit Gulpen ben ik een tijdje terug gewezen op het volgende project: De stichting African Child Care. Via deze website vonden wij de accommodatie Kasiki Mar Camp die we graag wilden gaan bezoeken. Misschien komen we hier in de buurt dit project ook nog wel tegen.
We besluiten op weg te gaan samen met onze Mwakalundwa medereiziger.
Het is niet ver van Dar naar Bagamoyo dus we komen redelijk vroeg in de middag daar aan.

Mwakalundwa besluit uiteindelijk toch maar eens te gaan vragen waar we Kasiki Mar Camp moeten zoeken. We rijden de stad uit en rijden na een tijdje slalommend tussen de palmbomen door en vragen ons af waar die Mwakalundwa ons met die huurauto naar toe wil sturen!
Uiteindelijk komen we terecht bij een poort en een meisje komt al aanrennen om ons binnen te laten.
Ze praten niet zo goed engels, maar het blijkt wel dat we hier bij Kasiki zijn. We vragen of we de kamers mogen zien en deze zien er goed uit. We besluiten dat we hier voor een nacht zullen blijven. Ondertussen hebben de dames de Italiaanse eigenaar al gebeld en ik krijg hem aan de lijn. Hij zegt dat ze huisjes voor 20 en 25 euro hebben en deze prijs is ok voor ons.
Ook vertelt hij dat ze voor ons pasta met gehaktballen zullen maken en een salade.We vinden het prima. Het eten smaakt inderdaad heerlijk en het is hier echt gezellig en de mensen zijn gastvrij.
Mwakalundwa, Kiboko en ikke besluiten nog even Bagamoyo in te gaan om een cadeautje voor Emma te kopen en wat te gaan drinken op een terras. Ook gebruiken we deze gelegenheid om wat souvenirs te shoppen.
Bij terugkomst is Sergio (de eigenaar) gearriveerd en hij vraagt zich af hoe wij hier terechtgekomen zijn. We vertellen hem van de huisarts uit Gulpen en dat we zodoende deze plek gevonden hadden. Het is inderdaad geen plek waar je zomaar even langs rijdt.
Het eten van Sergio is wederom heerlijk, verse vis uit zijn eigengemaakte Italiaanse houtoven, groentes, rijst, salade, het kan niet op en is eigenlijk nog veel te veel.

   de kamers @ Kasiki Farm, Bagamoyo               @ Kasiki Farm met Mwakalundwa, Emma en op de achtergrond Sergio, de eigenaar
   

 

 

22 Januari 2011

We gaan vandaag naar Tanga. We besluiten om hier te overnachten omdat de rit naar Ushongo anders erg lang is. Als we in Tanga aankomen vragen we naar Mkadini Beach, want we willen naar Fish Eagle Point, dat we via internet gevonden hadden.
Dit blijkt nog een uurtje van Tanga stad af te liggen (op de weg naar Mombasa) en vinden we toch wat te ver. Dan maar op zoek naar een leuk adresje in Tanga Town.
We komen uiteindelijk terecht in het Panori Hotel, in de buurt Ras Kazone. We lunchen vrij laat omdat het lang duurt eer het eten klaar is, en daarna gaan we nog even naar Tanga om een zwembroek voor Mwakalundwa te kopen op de markt. Wij kopen voor ons thuisfront nog peperkorrels in, die kosten echt niks hier.
s' Avonds in de bar hebben we nog een leuk gesprek met een Zuid-Afrikaan die in Botswana woont. Hij is erg geïnteresseerd in de Nederlandse politiek en het is een interessant gesprek.
In de avond laten Mwakalundwa en Kiboko nog een kippetje friet aanrukken, zij zorgen dat het kippetje verdwijnt en ik neem de frietjes¦.

 

23 Januari 2011

Vandaag de rit naar Ushongo Beach. We nemen weer de inmiddels voor ons bekende ferry bij Pangani en vertellen onze “Gids� de weg naar Ushongo Beach. Hij is hier zelf ook nog nooit geweest. Als we aankomen gaan we eerst een kijkje nemen bij de Tulia Beach Bungalows,
deze zien er goed uit en de ligging is ook goed. We vragen of er nog andere gasten zijn, maar volgens de jongen is het zeer rustig.
We besluiten verder te kijken en rijden door naar The Beach Crab.
De ontvangst hier viel ons de vorige keer tegen en we mochten onze vrienden hier niet laten overnachten. We gaan eens kijken of er iets veranderd is.
We worden nu door een Tanzaniaanse jongen ontvangen en hij laat ons alles zien.


De Coconut Bungalows zien er heel verzorgd en netjes uit. Ze zijn heel ruim en aan alle kleine dingen is aandacht besteed. Er liggen strandlakens voor op het strand, er is een kluisje, er staat water op de kamer, er ligt een informatiemap, erg goed georganiseerd !
We vragen of Mwakalundwa ook kan overnachten en dat is geen probleem deze keer.

 interieur van de Coconut Bungalows van the Beach Crab


prachtige stranden aan de zuidkust van tanzania ....

 

  

In de middag trekken we met alle andere toeristen richting Kasa Divers,
hier kunnen we the hatching of the seaturtles gaan zien. Het uitkomen van de zeeschildpadden.

Eerst krijgen we informatie over deze zeeschildpadden en daarna gaat het meisje langzaam het nest vrijmaken. Het is erg leuk om te zien hoe ze opeens uit het zand kruipen en het op een race zetten richting de zee. Zelfs Mwakalundwa vindt het prachtig. Eerst vertelde hij nog dat je ze ook kan eten, maar nu hij gehoord heeft wat het belang van deze dieren is en dat er maar weinig van overleven ziet hij het toch anders. Hij haat nu zelfs de krabben, nu hij gehoord heeft dat de zeeschilpadjes daar ook vaak door opgegeten worden.


Het avondeten is echt afgestemd op Mzungu, met soep, hoofdgerecht en toetje. Dit eten valt volgens mij niet zo in de smaak bij onze meereizende Afrikaan.
Maar goed, wij mogen ook wel een keertje lekker Europees eten ;)!

       

  baby zeeschildpadje op weg naar de zee        

 

 

24 Januari 2011

Vandaag overnachting bij het bij ons reeds bekende Drifters. We worden al verwelkomd door Joseph en Emmy, de boerenbull van Drifters wijkt niet meer van mijn zijde.

Volgens Kiboko herkent zij mij. Ik weet het niet. We dingen nog wat van de prijs af en relaxen wat aan zee.

Ik maak een strandwandeling met Emmy, ze blijft netjes naast me lopen de hele weg.
We gaan s middags nog het dorp in en kopen daar wat Portman sigaretten voor het thuisfront.
Er staat in dit dorp ook een pooltafel en Mwakalundwa laat Kiboko zien hoe het moet. Hij is er erg goed in. Binnen no time zijn er een hoop toeschouwers.
Ook komt er een jongen naar ons toe die bij Beach Crab werkt, en hij vindt het prachtig dat we in zijn dorp zijn !

 

25 Januari 2011

We besluiten Drifters weer achter ons te laten en op zoek te gaan naar iets leuks in Pangani, daar waren we nog niet.

Op weg naar Ushongo zagen we diverse accommodaties en we zijn daar ook nieuwsgierig naar. Na de ferry stoppen we eerst bij Tinga Tinga Lodge. We worden hartelijk verwelkomd en we vragen naar de prijs en of we de kamers mogen zien. Kamers zien er goed uit, ruim en goed schoon. Het restaurant wat erbij ligt heeft een prachtig uitzicht. Ook zijn er van hier uit diverse excursiemogelijkheden, zoals snorkelen en dolfijnen kijken. Toch besluiten we nog verder te kijken. We passeren Mkoma Bay, maar hier staat bij Luxury Camp, dus deze slaan we over.
Dan komen we bij Peponi Beach, en hier nemen we ook eens een kijkje. Als we binnen zijn moeten we lang wachten eer we iemand vinden die ons informatie kan geven.

De huisjes zijn goed, maar liggen toch wel een stuk van de zee af. Ik denk een goede accommodatie voor backpackers ed., of als je met een groepje bent kan het hier heel gezellig zijn. We hebben behoefte aan een wat luxere accommodatie en besluiten Mkonge eens te bellen. De prijs valt nog mee en we rijden dus naar Mkonge Hotel in Tanga. De kamers zijn modern ingericht en alles is schoon en netjes. We lunchen samen in de mooi aangelegde eetzaal en besluiten even te gaan rusten en na 16.00u de stad in te gaan.
We zoeken een bar met een pooltafel en Kiboko moet tegen de aanwezige Afrikanen spelen.
In de tussentijd speel ik Max Geheugentrainer. Het is geweldig, als je hier zit komt er via de voordeur de ene na de andere verkoper langs die via de achterdeur weer vertrekt. Schoenen, lampen, fotolijstjes, broeken, nootjes, de gekste dingen komen langs !

 

26 Januari 2011

Vamdaag rijden we terug naar Bagamoyo, want we willen nog het geld besteden voor de kinderen dat we van mensen uit Epen gekregen hadden.
We kiezen ervoor terug te gaan naar Kasiki, het was goedkoop, gezellig en Kiboko was zijn geluks-safari hoedje de vorige keer hier vergeten. Ik probeer de mensen daar uit te leggen wat we willen, watoto sina jamaa !! Ze begrijpen het eerst niet zo goed, helaas is Sergio alweer naar Dar, dus die kan ons niet helpen. Uiteindelijk begrijpen ze het en we gaan samen met Mwakalundwa het dorp in. Blijkbaar bestaan hier geen echte weeshuizen, maar is er een soort van dorps-oudste die het voedsel centraal bewaart en kunnen de kinderen steeds bij hem eten komen halen. We besluiten de stad Bagamoyo in te gaan om booschappen te doen. We kopen rijst, ugali, suiker en olie voor het geld dat we hadden meegekregen.
Als we terugkomen geven we het af en ik denk dat het goed terecht is gekomen!
s Avonds praten we nog na met Sergio en hij vindt het geweldig dat we nog speciaal boodschappen zijn gaan doen voor de kinderen. Hij nodigt ons uit om bij hem langs te komen als hij over een paar maanden in Italie is. Het is leuk om de verhalen te horen over vroeger toen hij pas in Tanzania was !
  Chakula gekocht voor de kinderen    

 

27 Januari 2011

Bijna is alles weer voorbij. We moeten ons opmaken voor de terugreis naar Dar es Salaam.

We willen nog een aantal dingen kopen in de stad, dus we gaan redelijk op tijd op weg.
In Dar hebben we EINDELIJK iets aan onze meegenomen Mwakalundwa !! Hij weet in Dar perfect overal de weg en we zeggen wat we willen kopen, en hij brengt ons naar de plaats waar je het krijgt. Dat is wel fijn, dat scheelt weer een hoop gezoek. Kiboko en ik hebben besloten om de laatste nacht nog even de genieten van wat luxe, dus we vragen of hij ons af kan zetten bij Mediterraneo. Hier zijn we al vaker geweest en we vinden dit een aangename plek om af te sluiten.Het uitzicht bij het restaurant is magnifiek en het ontbijt hier is perfect.
We gaan ’s middags nog een lekker visje eten bij de Kawe Beach Club en nemen afscheid van mister Mwakalundwa.
Hij gaat voor ons de auto terugbrengen naar de verhuurder, zo gemakkelijk hebben we het nog nooit gehad. Hij zegt als hij zelf morgen een auto van iemand kan lenen, kan hij ons naar het vliegveld brengen. We zullen zien !

 

28 Januari 2011

De dag van vertrek is nooit leuk. We vliegen in de avond, en brengen de dag door op Mediterraneo. Het is hier goed toeven en als afsluiter nemen we nog een heerlijke pizza.
Mwakalundwa heeft ons al ge-smst dat hij een auto heeft en ons naar het vliegveld zal brengen. Ook arriveert hij op tijd, wat geweldig is voor Afrikaanse begrippen.

We komen dus nog te vroeg aan op Dar, maar goed beter te vroeg dan te laat. Als we onze bagage ingecheckt hebben krijgen we na een tijdje te horen dat onze vlucht vertraagd is met een uur! De overstaptijd in Zurich is ook een uur, dus we gaan er al van uit dat het een lange reis naar huis zal worden. Ondanks de vertraging maakt Swiss toch nog een half uur goed, en we gaan racen om de aansluiting te halen, gelukkig is Zurich-Dusseldorf ook vertraagd, hoeven we niet in de rij te staan bij douane, en halen we al met al nog alles.
Volgende keer nemen we toch wat meer overstaptijd, het is niet prettig reizen als je je steeds zo moet haasten en bang moet zijn om je aansluitingen te missen.

Het is weer even wennen in Nederland, het is erg koud,
wel een verschil van zo'n 40 graden !!  Baridi Sana !!

   sjoppe @ tanzania ;)    

 

Laatste wijziging op: 04-06-2013 18:32