Mbunifu Safari 2014 | --HOME-- | e-mail | 2004 | 2005 | 2007 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2011 | 2012 | 2012 | 2013 | SAFARI NOVEMBER 2013 | tips voor overnachtingsmogelijkheden tanzania

                       Waholanzi in Bongoland

23 maart 2009

Vandaag vertrekken we richting Bongoland !
Het kustgedeelte van Tanzania wordt hier zo genoemd, en ik vond het wel een leuke titel voor ons reisverslag. We vliegen met KLM en onze vluchten verlopen perfect.
Snelle overstap, veel ruimte en lekker eten. Als we een tussenlanding in Kili maken merken we al dat het heel erg heet is.
Als we aankomen op het vliegveld in Dar is het avond en ontzettend warm, superklam. We hebben onze visumformulieren thuis al uitgeprint en onderweg ingevuld, en we hebben de juiste dollars (2006 of ouder !!). Ngayama had ons hierover al geinformeerd en we gaan dan ook supersnel (voor afrikaanse begrippen) door de douane.
Onze koffers zien we direct op de band, en we zien Salim al buiten staan springen om ons af te halen.
Hij heeft een auto gehuurd en zijn vriend Simon is er ook bij. We zeggen dat we naar Hotel Mediterraneo willen en zij brengen ons.
Het is al rond 23.00u en als we daar aankomen willen ze ons niet meer binnenlaten. Ze zeggen dat ze vol zitten, maar daar kan ik me weinig bij voorstellen in het regenseizoen.
Na een hoop gedoe (That is in Africa) mogen we er dan gelukkig uiteindelijk in !

                             24 maart 2009

Vandaag komt Salim ons in de morgen bezoeken in Mediterraneo. We gaan Dar eens verkennen samen met hem en Simon. We willen graag Ngayama ontmoeten, dat is een oom van Salim. We gaan met de auto de stad in en gaan naar zijn kantoor. Hij is erg druk aan het werk (voetbal kijken op pc ;)). Het is leuk om hem nu eindelijk ook eens in het echt te ontmoeten. Daarna bezoeken we het Nationale Museum van Dar, dat is wel leuk, maar zoals Salim zegt : hakuna wanyama.
Daarna een bezoek aan de vismarkt, want Dar es Salaam ligt aan de Indische Oceaan. Het stinkt hier vreselijk en overal restanten van ouwe vis. Is niet echt fris hier. Ze hebben ook nog een gedeelte waar vis wordt klaargemaakt en die kun je hier eten. Ik denk niet dat je dat als mzungu zou moeten doen.
Daarna een bezoekje aan de lokale markt (Kariakoo), dat is echt leuk, we kopen allerlei kruiden en de mensen zijn vriendelijk en laten je met rust.
Salim draagt deze dag een shirt met de opdruk "bodyguard" en krijgt van iemand de opmerking of de albinos vandaag de dag ook al beveiliging krijgen. (Albino's zijn in dit land namelijk niet echt veilig.)
Bij terugkomst in het hotel zijn we echt doodop, de warmte maakt je snel moe en we moeten er nogal aan wennen. Geen Mzungu-weer !
    

We relaxen nog ff, en maken ons op voor het eten. We hebben Ngayama en zijn familie uitgenodigd om te komen eten bij Mediterraneo.
Het is een supergoed Italiaans restaurant hier en het wordt een leuke avond.
We geven hun de Zawadi Uholanzi (kadootjes uit Nederland) en ze zijn hartstikke blij.

 

25 maart 2009

We besluiten om vandaag richting Selous te vertrekken, want de regen is gelukkig nog niet begonnen. Dus zijn de wegen nog begaanbaar.
We checken uit bij Mediterraneo en vertrekken met 4WD, Salim, Saimon en mzungu's richting Selous.
Het is een lange rit (±250 KM) dus we slaan voldoende water in voor de reis. Het is een lange "een sauna is er niks bij" rit. We zweten ons helemaal leeg,
ik heb de hele dag niet eens gebruik gemaakt van het toilet, al mijn afvalstoffen heb ik zeker al uitgezweet.
Bij het laatste dorpje voor Selous moeten we tanken, maar er is geen benzine.
Simon loopt het dorp in en regelt wat met een dorpeling. Deze springt op een brommer en vertrekt met een lege jerry-can. We kopen wat bananen en gebruiken de tijd voor een eenvoudige banana-lunch.
Na een tijdje komt de bezwete jongeman terug met een volle jerry-can en vult onze tank zodat we weer verder kunnen.
We willen in Selous graag overnachten in
Mbega Camp, we hebben hier op internet over gelezen en rijden hierheen. In het laagseizoen zoals nu kun je dit doen, maar in het hoogseizoen moet je echt reserveren.

 

We bekijken de tenten (met douche + wc) en besluiten om hier 3 nachten te blijven.

     View from Mbega Camp .... every day you will find some hippo's in front of your tent                  

 

          

26 maart 2009

Vandaag staan we vroeg op en nemen een full-day gamedrive in Selous. We vragen of Mbega voor een lunchpakketje kan zorgen en dat is mogelijk.
Bij aankomst bij de gate duurt het weer allemaal erg lang. We vragen wat er aan de hand is en Salim vertelt dat het registratie-boek vol is en dat ze een nieuw boek zijn aan het zoeken. Pffffffffffff.... Afrika.

Selous is nu heel erg groen, maar gelukkig nog geen regen! Als we binnen rijden zien we na een korte tijd al onze wilde honden. Ik vind het super voor Robert omdat hij deze altijd al eens graag wilde zien. We zien ook nog leeuwen en een groot aantal reptielen. Je ziet vooral veel krokodillen, en heel veel kleine kroko's.

 

                   

Het lunchpakketje van Mbega is echt zielig. We hebben een boterham en een klein stukje kip, dat is alles. Is echt weinig.
We vragen of Salim en Simon vanavond op de campsite met ons mee eten en dat kan als er geen andere gasten meer komen.
We eten samen en het is een gezellige avond, met het regenliedje van de brulkikkers op de achtergrond.

 

                  

27 maart 2009


Vandaag doen we het rustig aan en maken een boottocht over de Rufiji-rivier. We hebben bedacht om morgen naar Mikumi te gaan, en om onkosten te besparen gaan we vanmiddag een halve game-drive doen, en morgen als we richting Mikumi gaan moeten we ook door Selous en moeten we ook entree betalen, dus dat wordt dan twee keer een halve game drive.
De boottocht over de rivier is erg leuk, je ziet veel andere dieren. Vooral veel mooie vogels zitten hier. M
aar ook reptielen, zoals hagedissen en krokodillen.
Salim en Simon vinden het ook relaxt en ze proberen ook veel foto's te maken van de vogels. Het is echt zo prettig om niks gepland te hebben. Je bent veel flexibeler en je kunt inspelen op het weer en als je het ergens niks vindt ben je zo weer weg.
We eten vanavond weer samen het het discussiepunt voor vanavond is "same people, different colors " ?.

Het is heel gezellig en we hebben veel lol samen.
We willen ons graag douchen, maar helaas geen water. Is eigenlijk ook niet zo erg, want het water wordt hier uit de rivier gehaald, dus toch niet erg fris eigenlijk.

28 maart 2009

Vandaag alles inpakken en wegwezen richting Mikumi. Op weg daarheen maken we nog een gamedrive door Selous, en we zien ook weer een aantal wilde honden.
Het is een geluk dat we nog naar Selous konden, want het weer begint toch al slechter te worden met hier en daar een flinke bui.
We stoppen onderweg naar Mikumi bij wat kleine dorpjes en kopen fruit en drinken een koude coca-cola. Het is een heel ander, maar wel heel aangenaam Afrika hier,
geen souvenirshops te vinden. De mensen zijn erg aardig, en gapen je niet aan of lopen je na met allerlei prulletjes.
Onderweg worden we nog aangehouden door een schelende politie-agent die ons met een hippe Michael-Jackson move aan de kant zet. Het wordt alweer een hele discussie, en Salim lost het weer met zijn African Charmes op. (En een beetje bakshisch.)
We passeren een groepje zingende mensen, en het blijkt een trouwstoet te zijn. Dat is erg leuk en ik probeer het een beetje goed te filmen. De mensen zijn blij en zingen, daarvoor ga ik nu naar Afrika ! Echt leuk.
Als we na een lange rit in Mikumi arriveren gaan we naar Hotel Tan Swiss, een hotel die we op internet al gezien hadden. De gewone kamers zijn vol en ze hebben wel nog een bungalow, we bekijken het en het is een super kamer. Alleen vinden we de prijs te hoog, dus gaan op zoek naar iets anders.

 

@ Saadani National Park            

 

Een paar kilometer verderop ligt Genesis Motel. We gaan hier eens vragen en ze hebben nog een kamer. Ziet er aardig uit, in elk geval water en toiletje, dus voor een nachtje prima voor ons. We besluiten Simon en Salim vanavond hier in het restaurant weer voor het eten te treffen.

Het wordt weer een gezellige avond onder het discussiepunt "same colour, different tribes", waarbij wij het "joken van de tribes" uitgelegd krijgen.

 

29 maart 2009

Vandaag checken we uit bij Genesis, en willen voor vannacht toch een kamer in de Tan Swiss proberen te krijgen. Het lukt, en het is een mooie kamer, en het heeft een heel gezellig en goed restaurant. De eigenaar is een Zwitser en hij is getrouwd met een Tanzaniaanse. De gamedrive door Mikumi is niet echt geweldig, het regent veel gedurende de dag en je ziet helaas niet veel dieren. We picknicken in Mikumi, we hebben een goed lunchpakket gekregen bij Tan Swiss, daarover absoluut niks te klagen !
De wegen worden ook steeds slechter, en mijn linkervoet is opgezwollen, het ziet er uit als een olifantenpoot. Ik wil deze dus in het hotel even omhoog leggen. Ik denk dat een tsee-tsee mij gestoken heeft, maar kan misschien ook van de warmte zijn, geen idee ?
Het eten in Tan Swiss is echt super (zeker voor Mzungu).
Deze accommodatie is echt aan te raden, en heeft een super prijs-kwaliteit verhouding.
We praten over de plannen van morgen, en we besluiten om naar Pangani te gaan, dat moet echt mooi zijn, en ligt aan de Indische Oceaan.

30 maart 2009
Vandaag dus met de 4-WD richting Pangani. We vertrekken op een mooie christelijke tijd, rond 07.30 uur. We rijden via de grote plaats Morogoro en we kunnen eindelijk weer eens over een normale asfaltweg rijden. Is ook wel weer eens fijn.
We besluiten onderweg te lunchen, en we lunchen bij het Segera Highway Motel, waar de lunch ook erg goed is. Dan nog een klein stukje en we kunnen de ferry nemen naar Pangani. We rijden eerst naar de Beachcrab, dit hadden we ook al op internet gezien. Het ziet er redelijk goed verzorgd uit, en een Duitse jongeman leidt ons rond. Het ziet er niet slecht uit, maar we voelen ons hier toch niet lekker
op ons gemak.
              in Bagamoyo ... watching the making of Ugali

We rijden een stuk terug en proberen het bij Drifters. Als we aankomen worden we meteen hartelijk ontvangen door mama Tuma,
zij is de eigenaar van het geheel. We voelen ons hier meteen thuis en we kijken eens naar de bungalows en de banda's.
We onderhandelen over de prijs, en we krijgen een hele goeie prijs, en zelfs voor Salim en Simon is er een banda ter beschikking.
Zo zie je maar, het loont altijd de moeite om eens rond te kijken.
Het eten hier is ook prima, we krijgen 's avonds heerlijk verse tonijn voorgeschoteld en we praten nog wat na onder het gekabbel van de zee en wat reggae-muziek.

 


31 maart 2009
Vandaag maken we er een afrikaans pole-pole dagje van. We hebben de afgelopen dagen veel gereisd, dus we doen het nu eens rustig en we slapen lekker uit. onze grote vriend Simon bezoekt "het dorp" vandaag.
Wij maken een wandeling langs de Indische Oceaan, maar het is echt ongelofelijk warm. Op de terugweg lopen we door de dorpjes en praten wat met de mensen en spelen een spelletje onder het genot van een koude coca-cola !
Eigenlijk is het veel te warm om veel actieve dingen te doen. Het is wel relaxt hier, lekker hangen in de hangmat met een koud drankje en het geluid van de oceaan op de achtergrond.
Robert en ik praten over onze plannen voor de reis. We wilden eigenlijk graag Saadani bezoeken, maar door de regen zal dat wel moeilijk zijn, en er is een dichte begroeiing waardoor je weinig dieren ziet. We besluiten dat we genoeg safari gehad hebben en morgen rechtstreeks naar Bagamoyo te rijden.
Als Simon terugkomt vragen we hoe het was in het dorp, en hij kan er niet zo veel over vertellen ;) we pesten hem een beetje aangezien we wel zo ongeveer denken te weten wat hij heeft uitgevreten ;).

We praten met een jongen die bij Drifters werkt, en zijn fiets is kapot, waardoor hij nu een fiets moet huren om op zijn werk te komen.
Dat kost veel geld, en wij besluiten hem uit de nood te helpen en rijden naar het dichtstbijzijnde winkeltje om voor hem een fietsband te kopen.
We vinden er een in de Kiboko-Shop ;), omdat de eigenaar van het winkeltje ook lijkt op de Kiboko.
De fietsband kost omgerekend voor ons zo'n 3 Euro en als we terugkomen hebben we weer iemand heel blij gemaakt !

We eten nog heerlijke Barracuda en maken er een gezellige avond van.
 

1 april 2009
Vandaag worden we hartelijk uitgezwaaid door Tuma en Mark, haar Zuid-Afrikaanse echtgenoot.
Het is niet zo ver naar Bagamoyo en we rijden toch nog een stukje door Saadani NP.
Als we in Bagamoyo aankomen rijden we naar de
Travellerslodge. Deze accommodatie hadden we ook al gezien op internet, en is in het echt nog mooier dan op de foto’s. We besluiten hier dus ook meteen te blijven. Heerlijk een kamer met airco, dat zorgt weer meteen voor een goede nachtrust!
Er zit een mooi restaurant bij en we besluiten samen met Salim en Simon hier te lunchen. Ze gaan daarna richting het dorp en we besluiten ons morgen weer voor het ontbijt hier te treffen.
Robert en ik genieten nog wat van deze mooie accommodatie, en vooral de airco en de heerlijke douche.
Het is echt ontzettend warm hier, je voelt de zon echt branden op je huid en de vochtigheidsgraad is ontzettend hoog. Het is net alsof je in een broeikas loopt.

We rijden aan het eind van de middag terug richting Dar, en nemen een goedkoop motel in de buurt van Ngayama's huis.
We vragen of we onze tassen bij hem kunnen droppen, zodat we naar Zanzibar alleen maar het broodnodige hoeven mee te nemen.

Hij vindt het OK en hij zegt dat hij ons morgen rond 06.00u hier zal ophalen en naar de haven zal brengen. Dat is echt fijn, dan hoeven we tenminste niet met de dala-dala.
Als we in het motel zitten valt de stroom uit, en we eten samen buiten in het donker.

Je ziet dat de mensen er aan gewend zijn, ze hebben overal kaarsen en bewegen zich ongelofelijk behendig in het donker.
Helaas ook geen water hier, dus douchen kunnen we pas weer op Zanzibar.

 

3 april 2009
Vandaag staat Ngayama precies om 06.00u klaar en dat is geweldig voor Afrikaanse begrippen. We rijden naar de haven, en we krijgen om 07.30u al meteen een boot richting Zanzibar. 
Het duurt ongeveer 2 uurtjes, en als we daar aankomen moeten we ook weer door de douane.

Salim heeft een vriend gebeld die staat bij de haven te wachten, en brengt ons naar een goedkoop hotelletje (Golden Garden Lodge?) in Stonetown.
Ik kan de naam nooit onthouden. We bekijken de kamers en besluiten het te nemen voor een nachtje. In elk geval stromend warm water, dus lekker douchen straks.
We ontbijten in een echt Zanzibar-restaurantje en drinken heerlijke kruidenthee.

Daarna met een gids door Stonetown.
We bezoeken allerlei gebouwen en je ziet hier veel mooie deuren. Maar onze gids is een echte sprekende computer en het is moeilijk om erbij te blijven.

Opeens zet hij ons af bij The House of Wonders, en gaat bidden (Moslim). Hij zegt over een half uurtje terug te zijn. Wij gebruiken de tijd om ff lekker binnen uit te rusten en blijven lekker op een bankje zitten. We zijn blij om ff rust te hebben !

Als we daar zitten, komt hij ons weer ophalen en begint het weer. Als we klaar zijn vraagt hij of hij iets fout gedaan heeft, en verontschuldigt zich ook meteen daarvoor.
We zijn blij dat we klaar zijn, en zeggen dat het wel oke was. Geen zin in gedoe.

We gaan lekker lunchen in "the Africa House", en besluiten 's middags een Spice Tour te doen. Het is dan niet meer zo warm.

De Spice Tour is echt een aanrader, het is leuk om door de natuur te wandelen en hier allerlei kruiden te proeven en te ruiken. 
We kopen nog wat kruiden en specerijen in die je voor deze prijs nooit in Nederland kunt krijgen. We blijven toch Hollanders ;).

's avonds zwerven we wat rond in Stonetown, een plaats waar je als blanke gewoon ook in het donker nog veilig kunt rondwandelen.
De sfeer is echt super, echt totaal anders dan op het vasteland, heel veel moslims maar echt een relaxte Arabische sfeer hangt hier.

4 april 2009
Vandaag was ons plan om met de boot naar Prisoners Island te gaan, maar de regen gooit letterlijk en figuurlijk onze plannen finaal
in het water ! We besluiten het vandaag dan maar "pole pole" te doen, en besluiten deze dag ook in Stonetown door te brengen.
We gaan lekker shoppen bij de toeristenwinkeltjes hier. (Eindelijk ;) !!)
Onze boot vertrekt vandaag om 16.00u, en op onze tickets staat dat we om 15.00u al bij de haven moeten zijn.
We doen lekker rustig aan en zijn rond 15.30u bij de haven, we drinken nog rustig een colaatje en gaan door de douane.
Daar aangekomen ligt er al een boot en we denken dat het onze boot is, maar het blijkt een andere boot te zijn.
Onze boot heeft blijkbaar vertraging en niemand weet hoe laat hij zal komen.

Iedereen wacht rustig af, en ik bekijk al deze verschillende mensen. Echt afrikaans ;) . Iedereen belt of speelt met zijn mobieltje.
Als onze boot dan eindelijk om 16.45 uur aankomt, verandert plots het pole-pole-gedrag van de afrikanen. Iedereen wordt gek en wil als eerste op de boot zijn !!
Wij nemen uiteindelijk plaats op het bovendek van de boot, dan hebben we een mooi uitzicht en lekker frisse lucht.
Ik vind het prachtig om al die verschillende mensen te bekijken, Indisch, Moslim, Afrikaans, Arabisch, Mzungu, hier zie je alles door elkaar en vooral de prachtige gekleurde kleding, met die mooie felle kleuren is geweldig !
Ik geniet van de mooie zonsondergang op de Indische Oceaan, en wij zinken allemaal een beetje weg in onze eigen gedachten onder de ondergaande zon en het zachte gebrom van de boot en het water.
Als we dan aankomen bij de haven van Dar es Salaam worden de Afrikanen weer gek, ze willen allemaal als eerste buiten de boot zijn.
Het is een complete chaos als we in het donker bij de haven aankomen. Het is benauwd, klam en vochtig en iedereen schreeuwt door elkaar. D
an zien we ineens Ngayama en Ibra, zij komen ons gelukkig ophalen, en daar zijn we erg blij mee !
Ze brengen ons weer naar ons favoriete hotel, Mediterraneo. Het is fijn om nog een paar dagen lekker bij te komen in dit mooie hotel.
Na het inchecken gaan we meteen naar het restaurant (met live-muziek) waar we genieten van een heerlijke pizza, daarna een lekkere douche en genieten van een heerlijk nachtje onder het gebrom van de hier echt "Onmisbare" Airco !!

5 april 2009
Vandaag slapen we eens heerlijk uit, we hebben met Salim en Ngayama afgesproken dat ze in de morgen zullen langskomen, maar niet te vroeg. We gaan heerlijk ontbijten
(ze hebben hier kaas en bruin brood!! Yessssss !!! ). Eieren hebben we de afgelopen weken echt genoeg gehad;). Het is nu ook wat drukker in het hotel, wat de sfeer ook gezelliger maakt. We drinken nog wat aan de bar en we krijgen een sms-je dat Ngayama en Salim er aan komen.
Ngayama nodigt ons uit om 's  avonds bij hun thuis te komen eten, en dat vinden we erg leuk. We hebben nog nooit bij een Tanzaniaans gezin thuis gegeten.

We gaan vandaag met de auto naar de stad. We gaan naar een groot winkelcentrum (airco!!) en kopen nog wat Afrikaanse producten, zodat we toch Afrika nog een beetje mee naar huis kunnen nemen. De grote winkelcentra zijn hier heel luxe en doen Europees/Amerikaans aan, ze hebben vaste prijzen, dus nu even niet meer onderhandelen.
We gaan lekker lunchen en daarna proberen we in een internet-cafe om alvast online in te checken voor onze KLM-vlucht naar Brussel. Helaas lukt ons dat niet, dus dan moeten we toch maar zorgen dat we op tijd op het vliegveld zijn.

Bij terugkomst in ons hotel maken we ons klaar voor het diner bij de Matongo's.
Ze hadden gezegd dat ze ons om 19.00u zouden ophalen, dus naar goed Afrikaans gebruik arriveren ze rond 19.30u.
Ngayama heeft voor Afrikaanse begrippen een heel mooi huis, een jongeman maakt de poort open en Ngayama parkeert zijn auto
heel behendig in de beperkte ruimte naast zijn huis. Sarah verwelkomt ons en de kids zijn blij met het Mzungu-bezoek.

De stroom is uitgevallen, dus er branden alleen maar wat kaarsen en het is erg donker. Het is dus allemaal een beetje behelpen. Ik vraag of ik Sarah kan helpen, maar het eten is al ver klaar. Ze heeft een jong meisje die haar helpt met koken. We zetten alles op tafel en er worden 4 borden op tafel gezet. Het is de bedoeling dat de gasten en de mannen als eerste eten. De kinderen eten apart in de keuken. Als we klaar zijn komt er een tante van Sarah eten. Daarna de jongeman en het meiske. Is wel een raar idee, maar hier is het normaal dat het zo gaat. We kijken rond het huis, waar overal papaya-bomen staan, het lievelingsfruit van Ngayama. Hij heeft ook 3 honden, 450 kippen en wat duiven (just 4 fun).
De kippen zijn van Sarah, zij verkoopt de eieren als bijverdienste, en de zaken gaan goed. Ze wil graag gaan uitbreiden. We krijgen zelfgemaakte Afrikaanse kleding, een jurk voor mij en een echt Afrikaans Shirt voor Robert. Het is gezellig en al erg laat als we terugkomen bij Mediterraneo, maar het was wel een mooie laatste avond in Bongoland !

6 april 2009
Vandaag Vertrekdag.
We slapen lekker uit, en rusten goed want we hebben weer een lange reis voor de boeg. We pakken lekker rustig alles in, en hangen nog wat rond bij Mediterranneo.
We nemen als afscheid nog een bontgekleurde cocktail, die we drinken in de lounge-bar met het prachtige uitzicht op de Indische Oceaan, wat kan het leven soms aangenaam zijn !
Rond 18.00u arriveren Ngayama en Salim, ze brengen ons naar het vliegveld.

Ze denken dat ze vroeg moeten vertrekken in verband met files. Het klopt ook want het is erg druk op de weg. Bij het vliegveld aangekomen nemen we afscheid van "onze Rafiki wa Tanzania". Afscheid nemen :( doe ik niet graag, maar helaas hoort dat er ook bij. We gaan door de douane, en shoppen nog wat op het vliegveld om onze laatste shillingen op te maken. De vlucht naar Amsterdam verloopt prima en we komen mooi op tijd aan.
Als we uit het vliegtuig komen staat de vriendelijke Nederlandse Marechaussee klaar om iedereen nog eens extra te controleren.

Welkom in Nederland !!
Dan nog een klein vluchtje naar Brussel met mijn "favoriete" vliegtuigjes en we zijn bijna weer thuis :(  
                      

 

Laatste wijziging op: 04-06-2013 19:36